kita perlukan bahan2
1 tin susu sejat
2 sudu tepung kastard
4 sudu gula.
1 tin cocktail
kek swish roll (eden guno yang dah siap jerkk)
2 cup nata den coco (yang ni saje tambah sebab hencik syg suka makan)
jelly nona (yang nie ikut jerkk arahan kat kotak)
Cara-cara nak buat
1. Mula-mula potong kek swiss roll tu... jadik kecik2 dan susun dalam bekas yang korang suka..
basahkan kek dengan sirap dalam cocktail tu..
2. Pastu masakkan kastart..
masukkan 1 tin susu + 1/2 tin air (guna tin yang sama)
4 sudu tepung kastart -bancuh dalam air sejuk dulu
4 sudu gula(agak2 manis dia)
2 biji (kuning telor)
(campur jerkk semua nie sekali)
3/4/camca teh esen vanilla (tak letak sebab tak hader)
kacau2 sampai dia pekat
p/s kacau selalu tau jgn sampai hangit lak...
lepas dah siap masak kastart tu tuang atas kek...
3. Agak2 dah siap tuang kastart tu... biar dia sejuk jap.. then letakkan buah2 dari cocktail tu..(tapis air dia) jgn letak air coktail atas kastart tu tau.. ti jadik tak cantik
4. masuk peti ais sekejap (bahagian beku kasik dia keras)- dlm 10 minit gitu
5. Then start buat jelly pulak.. senang jerkk masukkkan jelly strawberry nona tu.. letak 2 cawan air... (sebab aku dah beli nata de coco yang memang dah ader air tu.. so masukkan jerkk 2 cawan tu kat dlm jelly.. kacau sampai cair.. lepas dah agak sebati semua gula.. (gula agak2 ar biar rasa manis2 buah gitu)
then keluarkan bekas yang dah isi kastart tadik curah bulak jelly nie.. atas dia.. and letak topingg atas dengan balance cocktail tadi... tadaaa siap.. then masuk dalam peti ais..
sedap dimakan ketika sejuk nyum2
setelah di potong agak tak baper chantek sebab tak cukup sejuk.. tapi boleh ar dari tak hader huhuhuhu.. nyum2... hencik syg ai suka katanya sodapppppp..
Ingat susunannya
1. kek swiss roll (basahkan dengan sirap cocktail
2. kastart (biar sejuk jap)
3. letak 1/2 cocktail
4. Letak jelly
5. Letak 1/2 cocktail
6. Sejukkkan
7. Sedia dimakan nyummeh...
No comments:
Post a Comment