Wednesday, 16 January 2013

Baru ar Org Melaka........

Resepi Asam pedas ikan Sardin

Asam pedas ikan Sardin
Salam kawan-kawan.... macam biasa ar.. kali ini kita nak ajar u olss masak asam podeh... asam pedas nie sinomim dengan orang Melaka.... so sebab Deja asal Melaka kat Alor gajah sempadan ngan Negeri sembilan of coz ar.... Asam pedas dan juga Masak lemak cili api.. antara menu utama di rumah.... Asam pedas nie boleh masak macam-macam cara, guna ikan, guna ayam, guna daging... tp kali ini Deja nak tunjuk Asam Pedas Sardin. Kalau nak tukat dengan ikan lain ikut jerkk resepi di bawah nie... So tanpa berlengah2 lagik ayuh kita chech resepinya..

Bahan-bahannya (Msk untuk 2 Org)
4 ulas bawang puteh*
2 labu bawang merah* ( saiz yang sedang2)
1 inci Halia*
1 batang serai*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas* (tak letak pun tak apa)
3 biji buah keras
(kisar bahan-bahan di atas)
1 senduk nasi cili blend / giling (Deja tak suka guna cili boh rasa dia lari ti)
Semangkuk kecik air asam.. (letak sikit-sikit dulu)
1 tin sardin saiz sederhana
1 Sudu kecil serbuk jintan manis
1 Sudu kecil serbuk lada hitam / lada hitam yang ditumbuk
1 sudu kecil mix herb -halba / biji sawi/ jintan (selalunya ada jual sekali dalam paket)
2 kuntum bunga kantan (belah dua) - Deja tak letak sebab tak ada
4 batang bendi
secekak daun kesom (sedap daun nie... dia akan menaikkan bau dan melazatkan rasa asam pedas) -kal;au tak letak tak apa

Cara-caranya
Tumiskan bahan yang dikisar, serta mix herb, jintan manis dan lada hitam, tadi sehingga naik bau dan minyak...
Masukkan cili blend tumis sampai agak garing
Masukkan Sardin dengan kuahnya sekali...
Masukkan air asam gaul mesra
Masukkan bendi, daun kesom, bunga kantan
masukkan garam (deja guna pasti sedap jerkk)
 Tunggu sampai mengelegak.. sedia dihidang

Tips ringkas
Tumis semua bahan kisar, cili, mix herb, jintan manis and lada hitam
masukkan ikan sardin
masuk air asam..
masukkan sayur-sayur (bendi, bunga kantan, daun kesom)
Masukkan garam

No comments:

Post a Comment